Barnen och tomten

När man jobbar en del inom förskolan, som jag, får man ofta höra så söta saker från barnen. Så snälla saker att det riktigt värmer i hjärtat, och så roliga saker att man nästan själv behövt ett blöjbyte.
Idag hängde de upp sig på ett samtalsämne jag mer än gärna uppmuntrade, nämligen jultomten!
Först handlade det om att jultomten snart skulle komma. Tydligen är julafton redan nu på fredag.

- På fredag?, sa jag. Och jag som inte hunnit köpa några julklappar än!
Så skulle jag ju inte sagt!
- Det är jultomten som kommer med julklapparna!, fick jag snabbt tillbaka, med ett tonläge som sa att nu hade jag verkligen fått saken om bakfoten. Vem tror jag att jag är, jultomten??

Men när barnen väntat en stund och jultomten ännu inte dykt upp var det dags att ta saken i egna händer. Runt i alla rummen sprang de och letade och ropade. Tomten måste ju ha gömt sig någonstans!
Till slut blev allting frid och fröjd då tomten hittades på bild i en bok. (Själv tyckte jag att bilden föreställde en katt, men inte vågade jag säga något efter att ha haft så fel om julklapparna!)
Kort sagt: Barn är underbara!

UnderbaraClaras Jul

Husmorsskolan av Clara Lidström och Erica Dahlgren är ju ett populärt radioprogram för de hem-och pysselintresserade. Nu ska det även komma en julversion - Jul hemma hos Underbara Clara, med start den 28 november. Jättekul, säger jag, och jag hoppas få en chans att lyssna.

- Det blir smarta lösningar om allt från julbak till belysning. Ett kunskapsprogram som gör att lyssnaren både kan tjäna tid och pengar, säger programledare och producent Erica Dahlgren.


Programet kommer sändas i fem delar. Dessutom kommer varje avsnitt sändas på måndagar kl 10.35, samt i repris på tisdagar kl 00.03 och lördagar kl 12.05. Och detta i P1.
Går ni in på UnderbaraClara's blogg kan ni även få önska vad ni vill ska tas upp, så passa på!

Jul i Husmorsskolan hemma hos Underbara Clara. Foto:Clara Lidström
Bild: Clara Lidström

Informationen är hämtad från UnderbaraClara och Sveriges Radio.

Polarexpressen

Bild

Polarexpressen är en animerad film från 2004 skriven, producerad och regisserad av Robert Zemeckis. Den är baserad på Chris Van Allsburgs barnbok från 1985 med samma namn. Scenerna i filmen agerades faktiskt ut av skådespelarna, och gjordes sedan om till en animerad variant med hjälp av speciella tekniker, med undantag för scenen med servitörerna och den varma chokladen. Detta gjorde det möjligt för Tom Hanks att spela inte mindre än sex roller.

Bild

En ung pojke börjar tvivla på Jultomtens existens. Klockan stannar vid fem minuter i tolv på Julaftons natt och ett expresståg kommer på besök. En konduktör erbjuder honom en resa till Nordpolen med tåget, vid namn Polarexpressen, för ett besök hos Jultomten själv. Senare visas i filmen att tomten ska ge ut Julens första julklapp. Efter lite tvivel hoppar pojken ombord och får uppleva en actionspäckad tur genom farliga tunnlar, farligt branta backar och en issjö som kan skicka flera liv till döden.
(Informationen är tagen från svenska samt engelska Wikipedia.)

Bild

Den här filmen kan jag tänka mig att de flesta av er har sett. Polarexpressen är definitivt en av mina favoritfilmer i julkategorin, och det är en av de första jag skulle rekomendera om man vill komma i julstämning. Grafiken är välgjord och handlingen bra. Sen kan väl aldrig en film med Tom Hanks i bli fel? Det jag dock tycker är lite synd är de vuxnas ibland väldigt hårda attityd mot barnen, vilket kan kännas malplacerat och inte passa in i den barnfilm jag uppfattar att den här filmen främst vill vara. Men, bortsett från det, en härlig film med vackra vyer och mycket magi!

pepparkaksgubbepepparkaksgubbepepparkaksgubbepepparkaksgubbehalv-pepparkaksgubbe

Liten kvällsuppdatering

Hej!
Nu sitter jag hemma hos min svåger (sambos bror, det blir väl svåger? Hmm...) i Göteborg. Uppdateringen och kommenterandet hos er andra med julbloggar har blivit lite lidande de senaste dagarna. Extra mycket jobb och umgänge med släkt och vänner har kommit ivägen lite grann. Men det får vi ta igen under veckan sen!
På vägen upp mot Gbg hade det redan hunnit bli mörkt (sambon och jag är aldrig särskilt snabba på att komma iväg), och belysningen från trafiken tyckte jag såg riktigt julig ut där jag satt nerbäddad under ett täcke i bilen. Mysigt! Tänk att det inte ens är en månad kvar till första advent!

Bild

Jul på IKEA

Äntligen kan man ju se IKEAs jul- och vintersortiment när man går in på deras vanliga hemsida. Mysiga inspirationsbilder och en mängd nya, vintriga varor får mig att längta efter nästa ikeabesök.

På den här bilden tyckte jag mycket om de frostade fönstrena bakgrunden,  allt skum i badkaret som nästan ser ut som snö, och den fina ljusslingan i trädet.

Här tycker jag om hur all trä ger inredningen en varm känsla. Sen gillar jag idén att hänga upp flera stjärnor på en vägg, hyacintgrupperna samt det lilla pepparkakstornet.

bkabka
Även här ger träet en ruffig och snygg känsla, som vägs upp mycket av de fina textilierna. Vepan är också fin, och jag tycker det är en väldigt kul grej att de gjort om den klassiska  lampan till golvlampa.

Här nedan har jag plockat ihop några av mina favoriter ur sortimentet:

 


Bilderna är tagna från IKEA.


Nåt annat som är värt att spanas in på nätet är Gekås blogg, där de nu börjar lägga upp allt fler juligheter!


Första jullistan 2011

Jullistor börjar kännas som de hör julen till för oss julbloggare. Det mesta har man både läst och fyllt i själv förr, men ändå tröttnar jag inte på att varken fylla i eller läsa det ni knåpat ihop. Det verkar inte gå att tjata ut helt enkelt. Så jag passar på med ännu en! Denna har Svensk Jul satt ihop.

Blossa eller någon annan glögg?
Ingen glögg alls än så länge, faktiskt. Men ska försöka lära mig i år, och det står en flaska blossa apelsin undangömd i köket och väntar på mig!

Grön- eller vitmossa?
Den riktigt intensivt gröna mossan tycker jag är jättevacker. Använder gärna den till julgrupper och andra arrangemang. Vitmossa, däremot, är jag inte överförtjust i. 

Riktig gran eller plast?
Riktig gran, lätt! Hoppas bara på att den inte barrar lika illa det här året som förra!

Lussekatter med eller utan saffran?
Utan! Det går verkligen inte att tycka om saffran. Tro mig, jag har försökt. 

Julen vill jag läsa om:
Varän jag kommer över den! Oavsett om det står om julen i böcker, tidningar, reklamblad, bloggar - ja, överallt det möjligen kan stå om julen. Där vill jag läsa om den.

Julgröten äter jag helst med:
Kanel och mjölk eller saftsås. Så gott och mysigt!

Köttbullar eller prinskorv?
Prinskorvar. För mig känns prinskorvar så mycket mer juliga. Köttbullar äter jag mycket oftare året runt, och prinskorvar var nästan det enda jag åt på julbordet när jag var liten och extremt kräsen. Önskar jag kunde ruska om mig själv som liten idag. "Vet hur, lilla unge! Tänk så mycket gott du missar!"

Julskinka med senap eller utan?
Med, helt klart!

Lussekatt eller pepparkaka?
Pepparkaka! Lussekatter är goda de med, men med pepparkakor är det så mycket lättare att göra roliga former. (Ja, vi tycker det är skoj att göra snuskiga pepparkakor. Så mogna är vi. Och mamma blir lika orolig att vi ska råka servera en till mormor varje år.)

Sill eller lax?
Lax, lax, lax! Älskar lax! Försöker mig på lite sill varje sillig högtid. Det funkar att få i sig numera, men är absolut inget måste för mig. Ingen större konkurrens om segrare här alltså. 

Gravar din lax själv eller köper du?
Varken eller, eftersom julafton firas med min och sambons närmaste familj, där föräldrarna står för maten. Men laxen brukar vara köpt.

Tomte eller inte tomte?
Absolut tomte! Så mysigt och spännande! (Ja, jag är 20. Men jag kan väl få tycka att det är spännande ändå??) Sen brukar det inte bli av när det inte finns några barn med i bilden (jag räknas tydligen inte). Därför är jag så glad över att min syster valt att skaffa barn! Att få ha tomte med på julafton kanske inte är det allra bästa med att vara moster, men lätt topp fem i alla fall! ;)

Brunkål eller rödbetssallad?
Brunkål, just nu i alla fall. Mina sug kommer och går en del, och just nu känns inte rödbetssallad särskilt prioriterat. Får hoppas det vänder till jul, för det är ju faktiskt väldigt gott.

När börjar du pynta ditt hem?
Till första advent åker det mesta julpyntet fram hemma hos oss. Eftersom vi firar jul i hemstaden med släkt och vänner passar vi på att få njuta av julstämningen hemma så länge som möjligt innan vi åker.

När klär du granen?
Runt lucia ungefär. Rätt tidigt, men återigen vill vi kunna njuta så länge som möjligt. Och jag är en sån som hellre tar fram granen tidigare och även slänger ut den tidigare, än tvärtom. Innan jul känns granen så mycket mer magisk, och man längtar så mycket efter att få lägga fram paket under den osv.

Vad är ett måste på ditt julbord?
Julskinka, lax, ost, prinskorv, köttbullar, kål och fyllda ägghalvor.

Vad dricker du till julmaten?
Julmust! Sen kan det bli något glas vatten eller annan läsk för att bryta av ibland, men självklart ska man dricka julmust till julmaten!

Hur ser er julafton ut från det att ni vaknar tills ni går och lägger er?
Det här vill jag utveckla till ett helt eget inlägg senare!

Gillar du att julpyssla?
Älskar julen och älskar att pyssla, så det är klart att jag även älskar att julpyssla! Det är ett otroligt mysigt tidsfördriv, och jag försöker pyssla så mycket som möjligt runt jul; oavsett om det handlar om julklappar, inslagning, pynt, bak eller vad som helst annat!

Favoritjulfilm?
Går ju inte att bara välja en! Men några av dem jag kommer på nu är Nu är det jul igen, Love actually och Jul i Ankeborg (ingen jul utan Disney!)

Favoritjulbok?
Den lilla version av A Christmas Carol av Charles Dickens jag fick av min sambo en jul. Killen vet allt vad han ska ge sin julgalna tjej för att göra henne lycklig!

Julöl eller vin till maten?
Julmust. Är en sån konstig typ som inte är speciellt förjust i alkohol och ofta väljer bort det till fördel för läsk eller liknande. Läskblandade drinkar funkar bättre, de utan tydlig smak av alkohol. Men känner man ändå att drinken skulle varit bäst om man bytte ut alla ingredienser som inte är läsk mot läsk, kanske det i är lite onödigt att dricka något annat än läsk ändå.

Favoritpynt?
Svårt. Älskar min julhylla (får bli ännu ett kommande inlägg!), om man nu kan räkna den som julpynt. Och en gammal julby jag fått med mig hemifrån. Annars är ju de färdigpyntade granen underbar, om man nu kan räkna hela den som julpynt.

Favorit i Kalle Ankas jul?
Hm... Piff och puff-biten är ju himla mysig... Men samtidigt blir det ingen jul utan tomtens verkstad... Eller tjuren Ferdinand... Eller Kalle i djungeln... Eller Askungen... Nej, det går verkligen inte att välja!

Favoritjulsång?
Men, så svårt! Några favoriter är i alla fall Last Christmas, Walking in a Winter Wonderland med Dolly Parton, Driving Home for Christmas och Have Yourself a Merry Little Christmas.

Favoritgodis?
Vita chokladtryfflar och mintchokladkola.

Favoritjulrecept?
Recept är svårt eftersom jag inte brukar göra julmaten. Men när det kommer till baket är det jag tidigare la ut på Christmas Cupcakes definitivt ett!

Vill du ha julkort med brevbäraren eller mailen?
Med brevbäraren såklart! Man vill ju kunna samla sina julkort och hänga upp dem eller göra något annat fint med dem, så man kan njuta av dem hela tiden, och inte bara i inkorgen på mailen! Sen är det ju alltid mysigt att få post som inte är räkningar också ;)

Vill du ha hemmagjort julgodis eller köpt?
Hemmagjort, lätt! Köpegodis äter man ju alltid annars, men det speciella med julgodiset är ju att man bara äter det runt juletid och att man bakat det själv!

Vilka färger har ni till jul?
Främst rött och vitt. Sen kan det ju slinka med lite silver, svart, guld, grönt och blått på sina håll. Men inte så mycket extrema färger, vi håller oss till lite mer klassiskt för tillfället.

Hur ser din julfrukost ut?
Gärna en god macka med lax eller prinskorv och min julmugg fylld av varm choklad!

Vill du ha dopp i grytan på julbordet eller inte?
Inte för egen del. Har prövat det en gång, men det kändes inte särskilt speciellt. Särskilt eftersom det inte är en tradition som man är uppväxt med, som de flesta andra sakerna på julbordet som känns nödvändiga. Men det känns ju lite mysigt och gammaldags att ha med på bordet, så just för känslans skull kan det vara trevligt.

Christmas Cupcakes

Ett recept jag bara ÄLSKAR, och har fuskat och använt en massa gånger oavsett tid på året, är Leilas Christmas Cupcakes. En fluffig chokladmuffin med julig smak av pepparkaka toppad med vit chokladfrosting. För mig som älskar choklad och ibland tycker den mjuka pepparkakan kan bli lite tråkig, är detta perfekt! Detta är en klassiker som, endast slagen av pepparkakor skulle jag tro, ligger i topp bland julkakorna!
Har ni inte redan gjort dem tidigare, så tycker jag verkligen nu borde nu :)

Christmas cupcakes

Färdigt på: 35 min
Ingredienser

12 cupcakes:
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
3 tsk pepparkakskrydda
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
White chocolate frosting (12 cupcakes):
200 g vit choklad av god kvalitet
200 g Philadelphiaost
Guld non-stop, strössel, silverkulor eller röda cocktailbär till garnering


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det med äggsmeten, tillsätt gräddfil.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao, och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).

6. Rör ner chokladen i smeten.

7. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet.

8. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

9. White chocolate frosting: Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och låt svalna.

10. Rör osten krämigt tillsammans med den smälta chokladen. Låt stelna något i kyl eller frys.

11. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med guld non-stop, strössel, siverkulor eller röda bär.Bild och recept från recept.nu


Pepparkakskryddor

Hos sotsaker.com hittade jag ett recept på hur man gör egen pepparkakskrydda.
Kan ju bli en rolig julklapp eller gå-bort-present under juletid, eller bara något kul att pröva på för oss som gillar julen och att pyssla. Själv känner jag mig nyfiken, och räcker tiden till närmare jul kan det hända att jag ger mig på det.

pepparkakskrydda 600x834 Pepparkakskryddor


2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk hel kardemumma
1 msk mald kryddnejlika

Krossa kardemumman i en mortel. Fyll en urdiskad och torr kryddburk med kardemummakrosset och de övriga kryddorna. Blanda ordentligt med en sked och sätt på lock.Bilden och receptet är tagna härifrån.

Scott Weilands julskiva


Julskiva med Scott Weiland klar

Scott Weiland har precis gjort klart sin julskiva som givetvis kommer att släppas lagom till jul. Producenten Doug Grean skrev ett meddelande på Twitter häromdagen som bekräftade att skivan var klar.

“Just delivered the mastered/coded and sequenced final version of The Christmas record to Rhino. It’s done. Finally! Merry Christmas Bitches!”


Hittade den här artikeln på rocknytt.se när jag sökte efter julskivor som skulle komma ut 2011.
Själv kan jag inte säga att jag hört talas om honom tidigare, men efter att ha lyssnat lite på spotify
kan jag tänka mig att det skulle bli en rätt intressant julskiva.
Har någon av er en åsikt om honom och hans musik?
Kommer förresten uppdatera i ett kommande, längre inlägg om andra nya julskivor!

Julminne och tävling

Emelie med blogg Jul i tomteverkstan har satt igång en tävling om ett mysigt julkit, och jag är för en gångs skull med och tävlar, vilket det inte annars brukar bli av att jag är.
Tävlingen hittar ni här:
http://julitomteverkstan.blogg.se/2011/october/tavling.html?_tmp=330d4d6a1a794b983c8df7e5721fba511d487786


Bild

Plastgranar


Plastgranen har ju länge varit ett alternativ till den riktiga granen. Och själv måste jag erkänna att jag som yngre faktiskt föredrog versionen i plast. Den varken stacks eller barrade. Numera dock, skulle jag inte gärna vara utan en riktigt vacker och väldoftande äkta gran.
Däremot kan jag tycka det är kul med alla speciella versioner det finns av plastgranar idag.
Många känns väl inte jättejuliga, men det är kul att de som tycker att  den traditionella julgranen är tråkig också får  en chans att uttrycka sin stil.


I många moderna hushåll kan jag tänka mig att en vit, silvrig eller svart passar bättre in än en klassisk grön, och även blir lättare att pynta stilenligt. Till och med en rosa eller blå, som också blivit populärt, kan kännas lite kitschigt.


Men vad katten är det här för något? *Asgarv*
(Dömer inte om någon tycker om den, tycker till och med själv att den är lite söt på ett konstigt, konstigt sätt. Men att inbilla mig att den skulle se vacker ut i mitt hem, skulle nog aldrig gå.)

Alla bilder är från rusta.se

Göra egna griffelkulor

Nu har Granit fått in juliga inredningsdetaljer i sitt sortiment, med fokus på belysning. Mycket är lite stelt för min smak, som ändå annars ofta tycker om det enkla och rena. Dock tycker jag mycket om de bilder där de stylat bakgrunden med trä och gamla fönster. Älskar gamla fönster. Men det jag tänkte fokusera på i det här inlägget är inspirerat av Annas Jul, som plockat ut kulan nedanför som sin favorit ur Granits julsortiment.
Den här julkulan är målad i svart griffelfärg, vilket innebär att man med krita själv kan välja hur den ska vara dekorerad. Jag som älskar text i inredning tycker det är en kul idé, även om det faktum att den är svart gör att den inte känns särskilt julig. Jag kom att tänka på hur bra såna här kulor kan vara för barnfamiljer som vill ha sitt julpynt hyfsat stilrent. Genom att låta barnen rita vad de vill på kulorna kan de känna sig delaktiga i att få pynta, utan att inredningsintresserade föräldrar behöver känna att det blir för blarrigt.

Bild från granit.com

Vill man ta chansen att vara ännu mer kreativ, och dessutom spara lite pengar, kan det vara en god idé att göra kulorna själv. På Granit kostar kulorna 39kr styck, men om man köper egen griffelfärg (finns på Panduro och nog även på Bolagret) och målar t ex gamla loppiskulor, blir nog styckpriset mycket mindre. Blev själv lite sugen på att prova på detta sätt, men om inte annat är det ett litet tips till er!

JulfrittJulfritt, eller Christmas with the Kranks som den heter på engelska, är en amerikansk komedi från 2004 i julig anda. Filmen är baserad på John Grishams kortnovell med samma namn, och Grisham kanske många känner igen som författare av bland andra Juryn, Firman och Regnmakaren. Spelar i filmen gör bland andra Tim Allen, Jamie Lee Curtis och Dan Akroyd.


Boken filmen är baserad på.
Bild tagen från ostgotabibliotek.se


Kort beskrivning från  Wikipedia:
I både boken och filmen skildras det hur det går för ett vanligt helyllepar att skippa julen när förväntningar och påtryck knackar på dörren. Paret Krank har fått nog av julfirandet och vägrar julpynta eftersom deras dotter, Blair, har åkt till Peru för att arbeta som fredskårist. Kranks vill istället använda den årliga julklappsbudgeten till att åka på en kryssning till Karibien. Men när Blair på julafton oväntat återvänder hem tillsammans med sin nya fästman, blir det ändrade planer.

Så, vad finns det då att säga om Julfritt?
Jag tycker mycket om skådespelarna i filmen, här finns rätt många ansikten att känna igen. Måste väl medge att jag är en sån som tycker en film blir mer lockande ju fler kändisar som är med. Handlingen är småmysig och julstämningen är ständigt närvarande trots att handlingen kretsar kring ett par som försöker fly undan julen.
Det här är väl ingen film man har med i tio-i-topp-listan, och den genererar inte direkt några gapskratt. Men jag tycker definitivt att den är sevärd. Mysig, småkul och med mycket julfeeling. I like :)

pepparkaksgubbepepparkaksgubbepepparkaksgubbehalv-pepparkaksgubbe

Vetenskapliga fakta om tomten

Hittade det här igår och tyckte det var lite kul. Om det stämmer vet jag inte, och inte heller tänker jag ge mig på att räkna ut det! Sen vet vi ju att man inte ska tänka vetenskapligt när det kommer till jultomten, man ska bara tro ;) (Vilket får mig att tänka på Polarexpressen, så otroligt mysig!)

Vetenskapliga fakta om jultomten och hans bravader:
Inga kända arter av renar kan flyga. Men det finns ytterligare 300 000 levande organismer som ska klassificeras, och även om flertalet av dessa är insekter och bakterier, så utesluter inte detta HELT existensen av flygande renar, som bara Jultomten har tillgång till.
Det finns 2 miljarder barn (personer under 18 år) på jorden. Jultomten verkar dock inte betjäna de muslimska, hinduiska, judiska och buddistiska religionerna, varför arbetsbördan reduceras till endast 15% - 378 miljoner, enligt Befolkningsinstitutet.
Med i snitt 3,5 barn per hushåll, blir det 91,8 miljoner hem. Man förmodar att det finns åtminstone ett snällt barn i varje hem.
Jultomten har 31 jultimmar att arbeta på, tack vare de olika tidzonerna och jordens rotation, och om man antar att reser från öst till väst (vilket verkar logiskt). Detta medför 822,6 besök per sekund. Med detta menas att för varje kristet hushåll med snälla barn, har Tomten 1/1000 sekund att parkera, hoppa ur släden, krångla sig ner i skorstenen, fylla sockorna med klappar, lämna resten av klapparna under granen, äta de godsaker som eventuellt kan ligga framme, få sig själv upp genom skorstenen igen, upp i släden och vidare mot nästa hus.
Vi antar nu att vart och ett av dessa hushåll är jämt utplacerade över jorden (vilket vi, naturligtvis, vet är falskt men för våra uträkningars skull så accepterar vi detta), och detta ger 1,2 kilometer per hushåll, en total resa av 120,8 miljoner kilometer, inte inkluderat uppehåll för vad de flesta av oss måste göra minst en gång var 31:e timme, plus matning av renarna och så vidare... Tomtens släde måste därför röra sig med en hastighet av 1045 kilometer i sekunden, 3 000 gånger ljudets hastighet.
Som jämförelse rör sig det snabbaste av människor byggda fordonet på jorden, Ulysses rymdsond, i den löjliga hastigheten 43,8 kilometer i sekunden - en konventionell ren springer i högst 24 kilometer i timmen.
Slädens nyttolast tillför ytterligare ett intressant inslag. Om vi antar att varje barn inte får något mer än en kartong LEGO av lagom storlek (ungefär 1,5 kilo), bär släden 321 000 ton, inte inkluderat Tomten, som oftast beskrivs som överviktig.
På marken, kan konventionella renar inte dra mer än 220 kg. Även om man går med på att Tomtens "Flygande renar" kan dra 10 gånger den normala vikten, räcker det inte med åtta renar. Vi behöver 214 200 renar. Detta ökar slädvikten - till 353 430 ton. Åter igen, för jämförande - detta är fyra gånger fartyget Queen Elizabeths vikt.
353 000 ton som färdas i 1045 km i sekunden skapar ett enormt luftmotstånd - detta kommer att värma renarna på samma sätt som rymdskepp som återvänder till jordens atmosfär. Ledarparet bland renarna kommer att absorbera 14.3 quintiljoner joule av ren energi. I sekunden. Var!
Kort sagt, de kommer att gå upp i eld nästan omedelbart, och utsätter bakomvarande renar för enorm hetta samt skapar en öronbedövande ljudexplosion i deras kölvatten.
Hela rengruppen kommer att upplösas under en tidslängd av 4.26 tusendelar av en sekund. Tomten kommer under tiden att utsättas för g-krafter 17.500,06 gånger det normala. En 182 kilos Jultomte (som verkar löjligt smal) kommer då att pressas mot slädens bakre vägg med en kraft av 3 149 961 kg.
Slutsatsen är därför - om Jultomten någonsin delade ut presenter på julafton, så är han död nu.
Vetenskapliga fakta om jultomten och hans bravader:
Inga kända arter av renar kan flyga. Men det finns ytterligare 300 000 levande organismer som ska klassificeras, och även om flertalet av dessa är insekter och bakterier, så utesluter inte detta HELT existensen av flygande renar, som bara Jultomten har tillgång till.
Det finns 2 miljarder barn (personer under 18 år) på jorden. Jultomten verkar dock inte betjäna de muslimska, hinduiska, judiska och buddistiska religionerna, varför arbetsbördan reduceras till endast 15% - 378 miljoner, enligt Befolkningsinstitutet.
Med i snitt 3,5 barn per hushåll, blir det 91,8 miljoner hem. Man förmodar att det finns åtminstone ett snällt barn i varje hem.
Jultomten har 31 jultimmar att arbeta på, tack vare de olika tidzonerna och jordens rotation, och om man antar att reser från öst till väst (vilket verkar logiskt). Detta medför 822,6 besök per sekund. Med detta menas att för varje kristet hushåll med snälla barn, har Tomten 1/1000 sekund att parkera, hoppa ur släden, krångla sig ner i skorstenen, fylla sockorna med klappar, lämna resten av klapparna under granen, äta de godsaker som eventuellt kan ligga framme, få sig själv upp genom skorstenen igen, upp i släden och vidare mot nästa hus.
Vi antar nu att vart och ett av dessa hushåll är jämt utplacerade över jorden (vilket vi, naturligtvis, vet är falskt men för våra uträkningars skull så accepterar vi detta), och detta ger 1,2 kilometer per hushåll, en total resa av 120,8 miljoner kilometer, inte inkluderat uppehåll för vad de flesta av oss måste göra minst en gång var 31:e timme, plus matning av renarna och så vidare... Tomtens släde måste därför röra sig med en hastighet av 1045 kilometer i sekunden, 3 000 gånger ljudets hastighet.
Som jämförelse rör sig det snabbaste av människor byggda fordonet på jorden, Ulysses rymdsond, i den löjliga hastigheten 43,8 kilometer i sekunden - en konventionell ren springer i högst 24 kilometer i timmen.
Slädens nyttolast tillför ytterligare ett intressant inslag. Om vi antar att varje barn inte får något mer än en kartong LEGO av lagom storlek (ungefär 1,5 kilo), bär släden 321 000 ton, inte inkluderat Tomten, som oftast beskrivs som överviktig.
På marken, kan konventionella renar inte dra mer än 220 kg. Även om man går med på att Tomtens "Flygande renar" kan dra 10 gånger den normala vikten, räcker det inte med åtta renar. Vi behöver 214 200 renar. Detta ökar slädvikten - till 353 430 ton. Åter igen, för jämförande - detta är fyra gånger fartyget Queen Elizabeths vikt.
353 000 ton som färdas i 1045 km i sekunden skapar ett enormt luftmotstånd - detta kommer att värma renarna på samma sätt som rymdskepp som återvänder till jordens atmosfär. Ledarparet bland renarna kommer att absorbera 14.3 quintiljoner joule av ren energi. I sekunden. Var!
Kort sagt, de kommer att gå upp i eld nästan omedelbart, och utsätter bakomvarande renar för enorm hetta samt skapar en öronbedövande ljudexplosion i deras kölvatten.
Hela rengruppen kommer att upplösas under en tidslängd av 4.26 tusendelar av en sekund. Tomten kommer under tiden att utsättas för g-krafter 17.500,06 gånger det normala. En 182 kilos Jultomte (som verkar löjligt smal) kommer då att pressas mot slädens bakre vägg med en kraft av 3 149 961 kg.
Slutsatsen är därför - om Jultomten någonsin delade ut presenter på julafton, så är han död nu.
Källa

Åhléns

Nu när de olika butikerna börjar lägga ut sina julsortiment på nätet, är det lätt att några timmar bara flyger förbi medans man kikar på härligheterna. Jag tänkte att jag skulle lägga ut mina favoriter ur sortimenten här, och vi börjar med Åhléns!


Skulle jag välja tre saker från mitt kollage skulle det vara julgranskulan med domherren (trots att jag redan har för många julgranskulor), JUL-ljusstaken (trots att jag redan har för många ljusstakar) och de röda burkarna (trots att jag redan har för många burkar).

Personlig julklapp

Jag som är ett stort fan av att både ge och få personliga och gärna egengjorda julklappar, är ständigt på jakt efter bra idéer på dessa. Nu är det så att jag ska få en liten systerdotter lagom till juletid, och då vill jag ju gärna hitta något speciellt till henne också. I panduros senaste katalog hittade jag för några veckor sen den här julgrisen man själv får sy ihop. 59, 90kr känns ju inte direkt som något farligt pris, och min förhoppning är att denna lilla tyggris i så fall ska få följa med min nya lilla systerdotter genom hennes barndoms jular.
Tror ni det skulle kunna vara något? Hemskt söt är den ju i alla fall!
Bilden är från pandurohobby.se

100920

Bloggdesign 2.0

Som ni kanske (förhoppningsvis!) märker jobbas det just nu med en uppdatering av bloggdesignen.
Hoppas på att få den färdig imorn eller så, och att den kommer kännas helt rätt (jag är peeetig!)
Men redan nu, om ni kan se den vill säga, känns det väl som ett stort lyft? Eller?


Jul på Liseberg


Den 18 november är det dags för julen att återigen inta Liseberg.
Med julmarknad, attraktioner och underhållning såsom isshow, allsång med Lotta Engberg och chansen att träffa tomten är det en upplevelse jag tror få julentusiaster har råd att missa!
För egen del hoppas jag kunna passa på att åka dit när vi ändå ska besöka sambons bror som är bosatt i Göteborg.
All den härliga belysningen, de mysiga bodarna med hantverk och de varma minimunkarna med nougatsås är för mig ett måste för att kicka igång julstämningen!

Bild

Info och bild från liseberg.se

Den juliga matens intåg


Äntligen börjar de juliga livsmedlen ta allt mer plats i matbutiken.
Frestande är det minsann, och kommer bara bli mer och mer ju närmare jul vi kommer. Och jag som ska vara duktig fram till första advent! Ingen julmat, juldryck, julfilm eller julmusik är tanken. Hur ska det här gå? Tur att jag har julklappspysslet att fokusera på, annars hade det nog skitit sig direkt.
Men himla mysigt är det att gå runt bland allt det juliga och bara njuta!(De två första bilderna är tagna i år, medan den sista är från förra året)

Blossas glögg 2011


Som vanligt ger Blossa ut en glögg med speciell smak varje år.
Det här året har glöggen en smak av kaffe.


Bild från matikvadrat.wordpress.com


"De är kaffe rostat av Arabicobönor från El Salvador.

- Vi har testat kaffebönor med ursprung från världens alla hörn och vi fastnade för Arabivabönan från familjen Mendendez odling i El Salvador, säger Åsa Orsvärn, chief blender på Blossa, i ett pressmeddelande från Blossa.

Den finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 1 oktober."

Text från GP

 


Själv känner jag mig väl inte supersugen på att smaka den, då jag inte lärt mig dricka kaffe än.

Men jag kan tänka mig att den kommer gå hem i många kaffegalningars hushåll!


Bloggmail


Förresten tänkte jag bara snabbt slänga in att det nu finns en mail kopplad
till denna julblogg:
julhostess@gmail.com

Så vill ni nå mig är ni välkomna att höra av er via mailen eller kommentarerna :) Mailen ska läggas till så snabbt som möjligt i menyn till höger. Hela bloggen ska förhoppningsvis få sig ett lyft snart, med ny header, lite snyggare design och mer information!

Årets julfilm på bio(?)


Kylan och mörkret som kommer med vintern tycker jag är en perfekt
ursäkt att gå på bio och käka sin vikt i godis. Och vad kan passa bättre
i juletid än en biofilm i julestil?
Arthur och julklappsruschen 3D har premiär den 2:a december.

Text från SF, där ni även kan se trailer för filmen.

Man får ju inte ut så mycket av själva trailern, eller texten, om hur filmen faktiskt kommer vara. Men jag tycker ändå det verkar lovande. Stilen är charmig och jag tycker om typen av animation. Sen älskar jag Bill Nighy (Harry Potter 7, Del 1, och Love Actually) och Jim Broadbent (Harry Potter 6 & 7, Bridget Jones Dagbok), som lånat ut sina röster. Men vem lurar jag? Även om den verkade skräp skulle jag nog se den. Jul på bio!!!
Återkommer antagligen med recension ;)

Julkortsswap

Jag måste bara tipsa, om ni inte redan sett det.
Marie med bloggen Underbara Juletid har kommit på den jätteroliga idén
att köra igång en julkortsswap, där vi alla kan skicka och få julkort av varann.
Så roligt initiativ, och jag hoppas ni också anmäler er! :)
Bildkälla

Jultänk

Nu har jag varit otroligt kass på att uppdatera igen...
Ska vi ta tag i det igen? Ja. Det gör vi.
Här har det börjats planeras julklappar till släkt och vänner. Tidigt, kanske en del tycker? Seeeent säger jag!! Men nu är vi på g, och inspirationen som fattats innan har äntligen börjat komma. Det gäller att komma in i jultänket, att låta idéerna ligga och gro i bakhuvudet. Visst kanske jag blir lite disträ och får svårt att hinna med andra, mindre viktiga, sysslor så som städning och matlagning. Men vad har man en sambo till om inte till att dumpa av tråkiga saker när man själv har något roligare för sig?
Tänk att det nu bara är sex veckor kvar till första advent! Myyys!