God Jul

God jul alla kära bloggläsare!
Nu har julafton kommit och gått, och jag är så glad och tacksam för att kunna fira den med underbar släkt och underbara vänner!
Jag återkommer med en längre beskrivning av juldagarna snart, men nu ska jag mysa med min sambo, som blev sjuk med feber och allt lagom till julaftons morgon. Så kan det gå!

Hoppas ni haft en riktigt fin och minnesvärd jul, med gott om både trygghet och kärlek.
Massa kramar till er alla!

Barns brev till tomten

Bildkälla

Visst har man hört om hur många barn som skickar sina önskelistor till tomten i Tomteboda, men att det var så många hade jag ingen aning om! Och att vissa vill bli brevvänner! Så  sött! Här kommer lite rolig fakta och rara exempel på barnens brev till tomten!

Varje år kommer tusentals brev till Tomten från hela världen. Breven börjar komma till Tomteboda redan på våren och fortsätter under hela året, med kulmen i november och decemer. Förra året fick Tomten 100 000 brev, varav de allra flesta innehåller önskningar inför julen eller inbjudan till att bli brevvänner.

Vissa barn skriver vad de allra helst önskar sig i julklapp, medan andra mest är oroliga för att Tomten ska göra sig illa när han hoppar ned i en brinnande eller för trång skorsten. Några ritar kartor så att han ska hitta dem trots att de firar jul någon annanstans i Sverige eller kanske utomlands.

Redan på 1800-talet började barn att skriva till Tomten. Det var tidningen ”Jultomten” som ville stimulera de ungas fantasi och skapa glädje i de svenska hemmen. Tidningen startades av svenska läraretidningsförlaget 1891 och utkom en gång om året. Många barn skrev till tidningen och när den lades ned 1935 fortsatte många att skriva till ”Jultomten”. Posten beslutade att ta hand om alla breven Tomten och numera får alla som skriver till Tomten i Tomteboda svar och en liten present.

Info från posten.se

– De flesta som skriver till Tomten har nyligen lärt sig att skriva. För många barn kan brevet till Tomten vara det första brev de skriver och jag kan se att många har lagt ner mycket möda på att skicka ett fint brev till Tomten, säger Anette Eriksson, Postens julinformatör.

Topplista julklappsönskningar 2011 - förra årets placering inom parantes

 1. TV- och dataspel (1)
 2. Husdjur (5)
 3. Leksaksfordon (3)
 4. Lego (2)
 5. Dockor (7)
 6. Kläder (4)
 7. Mobiltelefon (ny på topplistan)
 8. Dator (ny på topplistan)
 9. Gosedjur (6)
 10. Filmer (8)

Musikinstrument och radiostyrda leksaker fanns med på förra årets topplista men placerar sig utanför listan den här julen.

Barn önskar sig ofta en specifik produkt som exempelvis Nintendo Wii (TV-spel), Barbie (docka) eller iPhone (mobiltelefon). Dessa varumärken nämns mest bland årets önskelistor:

 1. Lego
 2. Nintendo
 3. Barbie
 4. Star Wars
 5. Apple (iPhone, iPad)
 6. Littlest Pet Shop
 7. Hello Kitty
 8. Pokémon
 9. Beyblade
 10. Playstation

Källa: postnord.com

Brev ur boken "Barnens brev till tomten":
Minna, 8 år
Jag vill järna ha din autograf? Men om du inte kan den så måste du inte. Jag önskar mig bökerna Lasse-Majas dekdetiv-mysteriet och kanin godis till min kanin som hetter Mango & Lego. Hur monga Tomtemisar har du?
Jag tror på dej tomten.

Axel, 12 år
Hej Tomten!
Håpas du inte är för stressad inför julen. För om du inte är stressad så har vi någonting gemensamt. Här är några frågor som jag undrar över:
Hur kan du bygga en radiostyrd bil utan utbildning? Jag tror på gud men inte på dig…tycker du jag ska sluta tro på gud och börja tro på dig i stället? Förra året när du var hos oss varför hade du gummiband runt öronen då? Och nu till det sista hur julen komer? Hur kan den bara komma? Hur kan den bara komma så där?
Det var mina frågor… Hejdå Jultomten! Håpas vi ses snart puss och kram skumbanan!
PS. Jag älskar Juleskum. DS


Bildskön

Appropå inlägget om min önskelista en bit nedanför detta, där jag påstår att jag inte direkt har något jag önskar mig, kom på jag på att jag hade fel. Ack så fel! Bara det att det jag faktiskt önskar mig är så maffigt att jag aldrig skulle våga ge mig på att sätta upp det på någon lista. En riktigt bra systemkamera!

Klart jag vill ha en avancerad kamera jag kan gå runt och se proffsig ut med!

Klart jag vill kunna sluta ta gryniga bilder med mobilen, och istället ta bilder som man kan njuta av för klarheten, färgerna och det faktum att man faktiskt kan urskilja motivet!

Klart jag vill kunna stajla upp bloggen till nästa år med snyggare bilder, något jag själv vet gör en blogg roligare att läsa!

Klart jag vill kunna fånga alla fina stunder med vänner och familj, och ta härliga fotopromenader. Kanske till och med kunna få en vettig bild på min hund! (Den lille jäkeln vägrar sitta still!)

Klart jag även vill få lektioner av någon kunnig så att jag faktiskt ska kunna ta någon bild!

Såna här bilder vill jag ta! Sambons bild, tagen med lånad kamera såklart...

Så efter jul ska jag banne mig börja spara! Känner på mig att 2037 kommer bli året jag äntligen fått ihop till en riktigt bra kamera! Oj vilka snygga bilder jag ska ta på barnbarnen!

Ensam hemma

Ensam hemma är en amerikansk komedi från 1990 regisserad av Chris Columbus, som bland annat även regisserat de två första Harry Potter-filmerna. I rollerna kan vi bland annat se Macaulay Culkin, Joe Pesci och Caherine O'Hara.
Filmen handlar om 8-årige Kevin McCallister som blir kvarglömd hemma när resen av familjen åker på semester till släktingar i Paris. Kanon, tycker Kevin i början, då han önskat sig ensamtid ifrån sin stora familj. Men allteftersom tiden går tröttnar han på att vara ensam och börjar längta efter sällskap. Vilket han också får, men inte i den form han tänkt sig. Tjuvarna Harry och Marv planerar nämligen att göra inbrott i familjen McCallisters hem, och det blir upp till Kevin att hindra dem.


Det här är utan tvekan en av mina favoritjulfilmer. En man inte tröttnar på, trots att man ser den varje år (jag i alla fall). Barnsligt charmig och väldigt naiv, och egentligen riktar den ju sig främst till barn. Men det är vi väl alla på julen? Om inte det får jag väl försöka hitta på en annan ursäkt, för sluta se den tänker jag aldrig!


Julby

Ett av mina favoritjulpynt är denna julby. Den har hängt med från föräldrahemmet och är så himla mysig om kvällen med det fina skenet inifrån de små husen. Jag älskar pynt som skapar sin egen lilla värld.

I år har de två små personerna tillkommit. På Vellingeblomman, som jag skrivit om tidigare, hade de massor med figurer, djur, lyktor och växter m.m. som skulle passa till. Så vi får väl se hur mycket jag kommer utöka den över kommande år. Vill varken att den ska bli överdriven eller att jag ska bli pank, så vi får väl se.

I bakgrunden kan man se ännu ett nytillskott bland julpyntet - en JUL-ljusstake i vitmålad betong. Robust och fin, helt i min stil. Sen funkar den till både kronljus och värmeljus - kanon!
All I want for christmas

I år har jag varit extremt dålig på att önska mig saker. Vanligtvis tycker jag det brukar bli så att man i början av julen tänker att "nej, inte ska jag ha något, jag som redan har så mycket"... Sen går man en sväng i affärerna eller surfar runt lite på nätet. "Men en sån hade ju varit bra att ha... Och den har jag ju velat ha länge, och hur har jag någonsin klarat mig utan den tröjan innan? Den är ju allt som behövs för att min garderob ska kännas helt komplett!" Jo jo, tills nästa rea...

Till slut känns den befintliga garderoben, filmsamlingen osv. ekande tom, och önskelistan meterlång.


Ett år som liten ansträngde jag mig jättehårt för att komma upp i hundra saker på min önskelista - och lyckades. Dock är jag väldigt glad att mina föräldrar ändå kunde få ur den de saker jag faktiskt önskade mig. För inte hade det varit roligt att få de där sockorna som både de och jag ju visste bara var utfyllnad på listan.


Men i år har känslan av att jag är nöjd med vad jag har faktiskt hållit i sig. Skönt, men lite störigt för familj och vänner runtomkring mig. När de frågat har jag fått hmm:a och stånka ett tag, för att till slut få ur mig typiska saker som pengar och presentkort. Sånt som är smidigt men ack så tråkigt att ge bort.


Men det viktiga är väl att jag är nöjd med vad jag har. Och det kan jag lova, känns riktigt underbart!16 december

Tänk att halva december gått utan att jag uppdaterat min julblogg. Var har jag huvudet egentligen? Haha!
Tänkte uppdatera lite grann om vad vi haft för oss. Julen har satt igång ordentligt. Det har julstädats, julbakats, julpyntats, köpts och klätts gran, handlat julklappar och inslagningsmaterial (näääästan färdig!), hållts i flera julfikor med släkt och vänner och spelats en jädrans massa julmusik!