Första advent

Tänkte bara kika in här en snabbis och önska er alla en härlig första advent! Här har vi ägnat dagen åt att finputsa lägenheten, frenetiskt leta runt i affärerna efter pepparkaksdeg (för att sedan aldrig hinna baka några.... Typiskt!), mysa med vänner och julpynta. Så nu sitter jag mitt bland allt det röda, tomtiga och alldeles, alldeles underbara och njuter. Ute viner blåsten och det känns mysigt att få sitta inne och kura. Hoppas bara att stormen hinner passera innan jag ska ge mig ut på motorvägen tidigt imorgon. Nu blir det seeeent käk och lite mys innan läggdags. Kram på er!

Suddig bild från förra året, men minst ett tänt ljus måste ni ju få på första advent!

En promenad runt tomtebystigen

Igår bar det av på en roadtrip i Skåne! Min underbara vän tog med mig till Vellingeblomman söder om Malmö, en växthusbutik där de satt upp en 5000(!!) kvadratmeter stor julutställning. När vi väl hittat dit (det tog lite extra tid eftersom vi körde ut till Skanörs spets... ehm... För er som inte har koll på skånsk geografi, vilket jag uppenbarligen inte heller har, innebar detta att vi körde fel och åkte så absolut långt vi kunde komma, till spetsen av en halvö. Som tur var hann vi vända runt innan vi hamnade i vattnet.), ägnade vi många timmar åt att bara gå runt och dregla.
Julutställningen var uppbygd på så vis att man ständigt gick på en liten stig som ledde en runt i den gigantiska affären, med olika scenarion och blom- och inredningsstilar uppbyggda runt en. Otroligt mysigt hade vi, och det är nog allt ett tecken på att man har rätt skoj när kassören i kassan skiner upp när man kommer och säger "Oj, vad spralliga ni är!".


Redan vid ingången kände jag på mig att här kommer jag nog trivas bra...


Många och kreativa var de små nissescenerna de byggt upp

Vi fick se Ior

Och ett ondskefullt får

Otroligt mycket inredning i blandad stil gjorde det svårt att hålla fingrarna i styr

Någon som blir sugen på att julpimpa bilen?

Här har någon verkligen använt fantasin!

Schh! Tomten sover! Snarkandet kunde man höra i högtalarna flera avdelningar innan man nådde fram till tomten. Lät lite konstigt innan man förstod vad det skulle vara...

Tomtemor och tomtefar mitt i julbaket

Någon annan som varit där?

Besök på LisebergEn tur till Liseberg hann vi också med i helgen, på söndagen närmare bestämt. När vi kom dit hade det inte hunnit mörkna, på det fick vi vänta några timmar. Och skillnaden då det börjar skymma och all belysning tänds är ju enorm! Plötsligt stod man i ett litet julparadis med vacker belysning, små julbodar, och julmusik omkring en. Härligt!

Hittade till och med några julklappar och lite julpynt i de små affärerna. Och innan vi åkte hem hann vi se inspelningen av Jullotta på Liseberg! Det sänds ikväll, så då kanske man dyker upp i rutan :) Att ha allsång till julmusik och se på kändisar med en varm mugg choklad i handen var inte helt fel. Men när man innan själva inspelningen var tvungna att låtsasskratta och applådera så att de sedan skulle kunna klippa in det i programmet, var väl inte höjdpunkten. Men mysigt var det i alla fall!


(Bilderna vill inte som jag, så ni får stå ut med ojämna mellanrum!)

Nostalgi


Wapnö Julmässa

I lördags bar det av till Wapnögårdens årliga julstohej. Lite duggregn och massa lera på parkeringen fick vi kämpa oss igenom, men det tyckte jag definitivt att det var värt. Klassiska hantverk varvas med moderniteter, och går man därifrån utan känslan av att magen ska spräckas är man nog lite knas. Några julklappar och en vacker ljuslykta (kan visa bilder sen!) fick vi med oss, samt en känsla av att julen äntligen är på g!

Den julehelg nu kommer

Här är det en hel del som händer just nu.
Jobb, vilket är trevligt (vi har satt igång att öva in adventssångerna!), och liten hund som inte mår bra, mindre trevligt (operationer och mediciner. Inget livshotande dock).
De senaste dagarna har varken tid eller inspiration funnits i massor. Men till helgen så!

Med ett helgschema som innehåller julmarknad i Halmstad, kalkonmiddag samt jul på Liseberg känns det som inspirationen definitivt måste komma tillbaka. Känns roligast att blogga när det handlar om juligheter omkring en.


Vackra inspirationsbilder
Från Pottery Barn

Julfilmernas barnstjärnor idag

För många kommer nog alltid filmstjärnorna stanna i den ålder och stil de hade när de var med i våra favoritfilmer. Så är det i alla fall för mig, och särskilt när det kommer till julfilmer. Taylor Momsen kommer alltid vara Cindy Lou, och hur mycket min sambo än tjatar kommer Jake Lloyd alltid vara den lille killen i Klappjakten, och inte en karaktär från Star Wars.
Men det kan ändå vara kul att se hur stjärnorna förändras, och här kommer några exempel:

Macaulay Culkin (gissa hur många gånger jag var tvungen att kontrollkolla för att få den stavningen rätt?) kommer alltid vara Kevin McCallister från Ensam Hemma-filmerna, oavsett hur mycket skägg han skaffar och hur mycket droger han tar.

Lilla Cindy Lou (Taylor Momsen) från Grinchen har vuxit upp till en vågad artist och Gossip Girl-stjärna, och den röda nästippen verkar hon ha sminkat över.

Eric Lloyd, den underbart söte lille killen från Nu är det jul igen-trilogin är inte så liten längre. Men de vackra mörka ögonen har han kvar! Inte alla avundsjuk, nej då...

Jake Lloyd från Klappjakten med Arnold Schwarzenegger (okej, okej P - och Star Wars!), har vuxit ur grisluggen jag antar att hans mamma klippt med kökssaxen (ja, jag känner igen mig, och jag är fortfarande traumatiserad!). Eller så har han lärt sig kamma för den bättre.

Juliette Lewis från Ett päron till farsa firar jul är numera en välkänd skådespelerska och artist.

Och killen som spelade hennes lillebror i filmen är ingen mindre än Johnny Galecki. Eller, som han numera är känd - Leonard i Big Bang Theory!

Gör din egen julkrans

Ett roligt, billigt och relativt enkelt julpyssel att göra själv är att tillverka en krans att hänga på dörren (eller var man tycker det passar)!

Gör en klassisk julkrans

Det finns alltid en plats för en julkrans i varje hem. Detta är en klassisk variant som är relativt enkel att göra själv.

Fixa kransen själv i jul. Foto: Åsa Sjöberg

Foto: Åsa Sjöberg

Material

- Pilkvistar eller björkris att binda stommen av
Alternativ: köp en färdig halmstomme i blomsteraffären
- Grön ståltråd på rulle
- Kraftig ståltråd ca 2-3 mm i diameter
- Granris, tallris eller annat vintergrönt material
- Valfritt material att dekorera med
Mina val: pilkvistar, äpplen, små filthjärtan och ett julsnöre
- Sekatör
- Avbitartång till ståltråden

 

Så gör du

1. Börja med att tillverka stommen genom att tvinna ihop björkris eller pilkvistar, lägg riset omlott och fäst ihop med ståltråden. Det kommer att spreta ut kvistar här och där. Dessa kan van tvinna in runt i kransen. Fäst ihop kransen så att den blir stadig. 
2. Klipp granriset i ca 10 cm långa bitar. Det går åt ganska mycket ris. 
3. Fäst fast ståltråden i stommen. Bunta ihop några granriskvistar och lägg på utsidan av stommen, fäst genom att surra fast med ståltråden runt om. Lägg nästa knippe med ris uppe på kransen och fäst med några varv ståltråd. Fortsätt genom att lägga varv efter varv omlott utifrån och in. 
4. När du närmar dig slutet lyft på det första varvet och bind in under det för att få ett snyggt och jämt resultat. Vira ihop kransen genom att fästa ståltråden på kransens baksida. Fäst ordentligt. 
5. Dekorera med valfritt material. Jag har använt äpplen som jag fäst genom att sticka kraftig ståltråd vågrätt genom äpplet och fäst ihop under och sedan stuckit igenom kransen och fäst fast i baksidan. Gruppera gärna materialet för att få ett lugnt intryck. Forma pilkvistarna till runda ringar i olika storlekar och surra ihop. Lägg en och en ovanpå stommen och fäst genom att använda den kraftiga ståltråden. 
6. Välj ett grovt snöre eller ett band att dekorera med. 
7. Häng upp.

Källa

 


Själv tycker jag om att göra en enkel, tjock krans med dekorationer i rött och naturstil. Sambon min är överförtjust i kottar, så man får se upp med att lämna honom ensam under kranstillverkningen om man ska ha något grönt kvar, och inte bara en stor cirkelformad klump kottar. Kan lägga upp bilder när det blir aktuellt att göra årets.
Här är några kransar som faller mig i smaken:

 


Bekännelser

Jag älskar julen. Otroligt mycket. Men samtidigt finns det alltid saker man inte tycker om, särskilt för en petig och detaljnoga person som jag. Att min kräsenhet vad gäller mat även sitter i mycket sen barndomen, underlättar inte heller under jultid.

Därför kommer nu en väldigt ojulig lista. Vid tillfällen som dessa är jag glad att jag är såpass anonym i bloggen. Annars hade jag inte varit förvånad om ni "äggat" mitt hus med clementiner och julgranskulor ikväll!

1. Julskinka är överskattat

2. Sill också

3. Jag har aldrig sett Karl-Bertil Jonssons Julafton

4. Jag tycker inte om glögg

5. Jag varvar gärna julmusten med cola

6. Jag föredrar Coca Cola-tomten framför Jenny Nyström-versionen

7. Jag lyssnar mycket hellre på amerikansk julmusik än svensk (Här är jag mest onationalistisk)

8. För mig får gärna snön hålla på sig ett tag till (Är skitskraj för när halkan ska komma eftersom jag pendlar mycket)

9. Mina lussebullar ska absolut inte ha saffran i sig

10. Eller russin

11. Jag skulle aldrig klara av att leka den traditionella julklappsleken, där man ska byta åt sig det paket man vill ha. Stackars personerna vars paket ingen vill ha (förutsatt att man inte medvetet bidragit med något man vet att ingen vill ha). I vår krets brukar vi köra en annan version. Kan ta upp det sen!

12. Jag tycker att aladdin och paradis är överskattade

13. Likaså julskum

14. Länge tyckte jag att plastgran var bättre än äkta

15. Dopp i grytan är inget för mig

16. De flesta ser fram emot när barnen ska komma hem med egentillverkade julprydnader att ställa fram eller hänga i granen. Jag fasar för det! Kommer säkert ändra mig när jag väl får barn, men nu är jag en sån kontrollfreak med vad som får vistas i min gran att tanken på detta gör mig lite smått panikslagen.

17. Jag har inte varit riktigt förjust i någon julkalender utöver Sunes Jul och Greveholm.

18. Jag brukar aldrig se luciafirandet på tv.

19. Arne Weise är inte härlig. Efter att ha hört honom prata snusk (har skrivit ett inlägg om detta tidigare), kommer jag aldrig kunna återgå till att se honom som en go gubbe som symboliserar julen. Tomten räcker!

20. Jag har aldrig sett It's a Wonderful Life, som för så många hör till julen

21. Jag tappar ofta julkänslan ett tag nära inpå jultiden, eftersom jag ägnar sån stor del av året till julsaker

22. Jag tycker att pojkar ska kunna vara lucia

Så, där har ni det! Nu hoppas jag att vi kan gå vidare och lämna de här obehagligheterna bakom oss.

Och skulle jag välja ut fyra ord att lämna er med efter detta inlägg är det dessa:
Snälla, slå mig inte!


Tomten

av Viktor Rydberg

 

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

 

 

Står där så grå vid ladgårdsdörr,
grå mot den vita driva,
tittar, som många vintrar förr,
upp emot månens skiva,
tittar mot skogen, där gran och fur
drar kring gården sin dunkla mur,
grubblar, fast ej det lär båta,
över en underlig gåta.

 

 

För sin hand genom skägg och hår,
skakar huvud och hätta ---
»nej, den gåtan är alltför svår,
nej, jag gissar ej detta» ---
slår, som han plägar, inom kort
slika spörjande tankar bort,
går att ordna och pyssla,
går att sköta sin syssla.

 

 

Går till visthus och redskapshus,
känner på alla låsen ---
korna drömma vid månens ljus
sommardrömmar i båsen;
glömsk av sele och pisk och töm
Pålle i stallet har ock en dröm:
krubban han lutar över
fylls av doftande klöver; ---

 

 

Går till stängslet för lamm och får,
ser, hur de sova där inne;
går till hönsen, där tuppen står
stolt på sin högsta pinne;
Karo i hundbots halm mår gott,
vaknar och viftar svansen smått,
Karo sin tomte känner,
de äro gode vänner.

 

 

Tomten smyger sig sist att se
husbondfolket det kära,
länge och väl han märkt, att de
hålla hans flit i ära;
barnens kammar han sen på tå
nalkas att se de söta små,
ingen må det förtycka:
det är hans största lycka.

 

 

Så har han sett dem, far och son,
ren genom många leder
slumra som barn; men varifrån
kommo de väl hit neder?
Släkte följde på släkte snart,
blomstrade, åldrades, gick --- men vart?
Gåtan, som icke låter
gissa sig, kom så åter!

 

 

Tomten vandrar till ladans loft:
där har han bo och fäste
högt på skullen i höets doft,
nära vid svalans näste;
nu är väl svalans boning tom,
men till våren med blad och blom
kommer hon nog tillbaka,
följd av sin näpna maka.

 

 

Då har hon alltid att kvittra om
månget ett färdeminne,
intet likväl om gåtan, som
rör sig i tomtens sinne.
Genom en springa i ladans vägg
lyser månen på gubbens skägg,
strimman på skägget blänker,
tomten grubblar och tänker.

 

 

Tyst är skogen och nejden all,
livet där ute är fruset,
blott från fjärran av forsens fall
höres helt sakta bruset.
Tomten lyssnar och, halvt i dröm,
tycker sig höra tidens ström,
undrar, varthän den skall fara,
undrar, var källan må vara.

 

 

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
gott intill morgontimma.
Månen sänker sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

 


Fyrklövern


Här är något jag gärna hittat i julstrumpan på julaftons morgon! Fyrklöverns Disney-servis i julstuk är sådär härligt på ett överdrivet sätt. Egentligen är det lite för "tacky" för min smak, och skulle kanske inte passa så bra in bland resten av mina saker - men jag kan inte låta bli att älska det ändå!


Illustrationerna på servisen kommer i dessa tolv klassiska Disney-format:

Bland mönstren är nog mina favoriter den där Musse klär granen, Tomteverkstan och Benjamin Syrsa. Och utöver servisen finns även många vackra prynadssaker:

Källa


Vad tycker ni? Vulgärt eller Disneymagi? Och har ni någon favorit?

I'll Be Home for Christmas

I'll Be Home for Christmas är en ungdomskomedi från 1998. I rollerna kan vi se bland andra Jonathan Taylor Thomas, Jessica Biel och Gary Cole.

Bild

Filmen handlar om Jake Wilkinson (Thomas), en collagestudent som gärna tar genvägar i livet. Lagom till jullovet blir han erbjuden en Porsche av sin far om han tar sig hem till sin familj lagom till att äta julmiddag. Men resan hem blir inte lika smidig som Jake först trott, då han vaknar nästa morgon mitt i öknen iförd tomtedräkt.

Det här är en småmysig och charmig, mycket tack vare huvudrollsinnehavaren, film. Jag ser den gärna kring jul, men hur mycket av det som hänger på nostalgifaktorn kan jag inte riktigt säga. Men, småkul och sevärd om ni känner för att se en enkel julfilm. Minus för ojuliga miljöer, går aldrig att få in full julkänsla utan snö!

pepparkaksgubbepepparkaksgubbepepparkaksgubbe

Bara tre veckor till!

God kväll, kära vänner!
Tänk att det idag inte är mer än tre veckor kvar till första advent!
Här planeras har det planerats för fullt i helgen - planer under november/december, inför julstädning, pakethandling och bakande.

Och är det bara jag som kommer alltmer i julstämning ju mer butikerna har jultema i sin reklam? Blir lika förväntansfull varje gång jag upptäcker en ny hög på dörrmattan (reklam alltså, Teddy är ju rumsren sen länge). Att leta tips på klappar i reklamen är ju så roligt och spännande, särskilt när det gäller att komma före sambon och gömma undan allt jag inte vill att han ska hitta!
Idag har det förresten inhandlats lite julklappar. Känns så skönt att komma igång på riktigt!

Men nu är det viloläge som gäller, förkylning och rejäl hosta tar på krafterna. Men det gäller ju att se saker positivt - det är ju en ursäkt att läsa jultidning, tända lite ljus, äta nåt gott och strunta i skiten i hörnorna!


Nya julskivor

Som vanligt släpps det mycket nya julskivor såhär nära juletid, och här är en liten lista på dem jag lyckats hitta:

She & Him - A very She & Him Christmas
(finns på Spotify)Carole King - A Christmas Carole
(Finns på Spotify)

Gunhild Carling - Jul Därhemma
(Släpps 6 november)


Justin Bieber - Under the Mistletoe
(Finns på Spotify)Michael Bublé - Christmas
(Finns på Spotify)Anders Ekborg - En Stilla Jul
(Släpps 23 november)

Svante Thuresson - En cool jul
(Släpps 23 november)


Julafton hos mig

Som jag nämnde i jullistan med frågor tänkte jag spara att berätta om hur en jul ser ut för oss numera, till ett helt eget inlägg. Det blir ett långt ett, så nu kör vi!


På julaftons morgon vaknar min sambo,  vår lille vovve och jag upp hos antingen min mamma eller min sambos föräldrar. Eftersom vi just nu bor i en annan stad än släkten blir det att vi bor hos föräldrar under julen. Efter att jag skuttat runt som en femåring en stund ger vi varandra en första julklapp. Det här är ju en tradition från när man var liten - ett paket på morgonen så man skulle ha något att leka med och kunna stå sig till kvällen, men vi kör på det fortfarande av tradition. Sen är det dags för frukost, sambon gillar skinkmacka, jag macka med prinskorv och varm choklad, och vovven tar vad som bjuds. Till frukosten brukar vi se en julfilm om tiden finns, gärna Jul i Ankeborg. Finns tiden tar vi gärna med vovven ut på en längre promenad.

Teddy ute i snön (Blir alltid full av skratt när jag ser bilder från den här tiden. Teddys ras går igenom en fas då de har väldigt markerad panna. Ni kanske ser linjen? Den var ännu tydligare på riktigt, och såg så rolig ut!)

Framåt lunch börjar det hända grejer. Man gör sig iordning, hjälper till att förbereda och fixar sista grejerna med julklappar. Sambon kör snygg skjorta, jag finklänning och strumpbyxor (är det högtid ska det vara strumpbyxor, hur obekvämt det än må vara! Konstigt egentligen, men så fort strumpbyxorna åker på åker festmätaren upp i mitt huvud.), och Teddy (vovven) får ett litet rött band runt halsen (Vi har försökt med tomteluva. Big no no!).

Lunchen spenderas oftast hos svärföräldrarna. Det blir klassiskt julbord och mycket mys. Köksbordet dignar av skinka, kål, köttbullar, lax, prinskorv, bröd, ägg, potatis, sill och jag vet inte allt! Eftersom ingen av familjerna firar med så många från släkten känns det väldigt familjärt. Det brukar vara sambons föräldrar, syskon, mormor, farmor, och så sambon själv och jag då.
Efter julbordet är det snart dags för gröten. Och här ska det rimmas! Jättemysigt tycker jag, i teorin. I praktiken tycker jag det är lite pinsamt, särskilt de första jularna. Som tur är visade sambon mig tidigt var hans föräldrar gömmer sitt lager med grötrim, så vi kunde gå och plocka. Fuskigt, men skönt! I år tänkte jag dock försöka ge mig på ett eget, om jag vågar och kommer på nåt! (Detta har ingenting att göra med att svärföräldrarna bytt gömställe för sina grötrim, nej då!)

Vid fika blir det självklart MASSOR av kakor och Kalle. Jag trivs jättebra i min sambos familjs sällskap, men här kan det faktiskt bli lite fel. Mormorn respekterar ju inte Kalle! Tjabbig är hon även i vanliga fall (och jättego!), men när hon sätter igång så fort Kalle börjat är det som om hon inte fått en syl i vädret på åratal! Men men, mysigt är det ändå, och stämningen när man ser på Kalle är nästan lika magisk som när man såg det som liten.

Sen så kommer vi till spännande grejer: Julklappsutdelning! Julen är underbar av så många anledningar, och jag ser ett väldigt stort värde i gemenskapen och stämningen och allt annat därtill. Men jag skulle ljuga om jag påstod att julklapparna inte spelar någon roll. Det är så spännande! Mer att ge än att få numera, men att få är det absolut inget fel på! Sambons lillebror delar ut och jag njuter av att se på. Många paket brukar det bli, och lång tid tar det, men i sinom tid har alla paket hittat rätt, och den vackert klädda granen är nu tom inunder. Dags att öppna! Fina, genomtänka paket är ett genomgående tema, och man känner sig lika rörd och bortskämd varje år!

Lite av förra årets julklappsutdelning

Efter lite extra mys är det dags, oftast lite för sent, att ge sig iväg till Julafton nr 2! Numera brukar julen med min sida av släkten firas hos min syster och hennes familj. Förr var det alltid hos mamma, i hemmet jag växte upp. Här möts vi upp av min mamma, hennes sambo, min mormor och bror, min syster, hennes sambo och deras son. Julfirande med min pappa har vi syskon med respektive alltid kvällen innan jul, så i det stora hela blir det väl tre firanden får man säga. Inte helt fel! Här pysslas det inför julbordet, och vi lägger in klapparna under granen. Teddy har bytt ut svärföräldrarnas hund som lekkamrat till fördel för min systers lilla jack russel. Runt runt springer de, med min lilla systerson efter sig, varje gång utan undantag.

Snart blir det julbord, och vi plockar än en gång godsaker från ett dignande köksbord. Här är till och med urvalet större! Bland annat revbensspjäll tillkommer, till min stora glädje. Matdoft, julmusik, prat och skratt fyller luften, och inget känns så hemma som jul med dem jag älskar mest.


Allt eftersom tiden går blir man mer otålig efter tomtens ankomst. Systersonen och jag spanar i fönstret, och jag vet inte vem som är mest exalterad. Eller jo, det vet jag. Det är jag, men det kommer säkert vända ju större han blir. När vi äntligen ser honom komma upp på den lilla verandan pirrar det i magen. Tomten får en sittplats, och han blir tilldelad paket från under granen. En lite avvaktande systerson blir snabbt mer modig när han märker hur roligt det är att få ta paketet från tomten till personen det är menat. Även sina egna paket ger han bort med glädje - det var ju så roligt att ge!
Mot slutet av kvällen börjar de äldre röra sig hemåt, medan vi lite yngre stannar kvar och spelar spel och kollar film medan vi käkar rester av det julgodis sambon och jag gjort. När klockan är bortåt två-tre är man rätt slut. En luftmadrass har ordnats så att man kan sova över, och i den stupar man kvickt, mätt, trött och nöjd med sin jul!

Attack of the Christmas Lights - Del 2

Här kommer fortsättningen på inlägget med julbelysta hus vars ägare kanske tagit saken liiite långt.
Enjoy!

Tomtar på loftet


Tomtar på loftet, eller Nissene på låven, är en norsk tv-serie som visades som en julkalender i Norge 2001 samt i Sverige 2002 och 2003. Den skapades av Espen Eckbo och Kristian Ødegård, och handlade om 24 såpadeltagare (egentligen skådespelare), som skulle bo på ett höloft i 24 dagar och enbart leva på godis och gröt. Varje dag utsattes de för utmaningar, och varje dag röstades en deltagare ut.

Första avsnittet:Jag minns att jag var väldigt förtjust i julkalendern när den gick, den absurda humor de använde tyckte jag var väldigt charmig. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade den på cdon.com för 199kr! Om inte annat kan man ju se dem på youtube, i lite sämre kvalité.

I år ska det även komma en ny omgång av Nissene, fast i år med svenska titeln Expedition: Julklapp! Denna gång ska de tydligen ut på expedition genom Norges skogar för att se vem som kan få titeln "Norges tuffaste tomte". Mer om det kan ni läsa här.
Speciellt den här gången är att allas vår egen Björn Gustafsson ska vara med! Kul att få se mer med honom, och det var tydligen även under inspelningen han hittade sin nya kärlek, en av de kvinnliga deltagarna vid namn Kristine Riis.


De nya avsnitten kommer sändas på kanal 5 ca 18.15, med start den 1 december. Man kommer även kunna se dem på kanal5play.se!

Attack of the Christmas Lights - Del 1

Julbelysning i all ära. Det är mysigt, juligt och lyser upp så fint i den annars rätt grå och mörka vintern.
Men hur mycket belysning är egentligen för mycket belysning?

Här är några exempel, enligt mig

Skål av mossa


Jo, du behöver
grön mossa
grön sytråd
dekorativt band
plastbunk

Gör så här
Klipp eller riv mossan i avlånga remsor, som monteras mot skålen enligt bild. Surra vanligt sytråd ett par varv så att mossan sitter på plats. Fyll på med mossa inuti skålen. Fäst ett dekorationsband runt om skålen för att ytterligare sätta mossan på plats och dölja sytr
En sån här mysig skål vill jag gärna göra till jul, eller varför inte redan nu? Passar ju lika bra på hösten, och naturmaterial är ju så fina i inredning! Sen kan man ju fylla den med röda äpplen, som på bilden, nötter, grankvistar, julgranskulor eller vad fantasin nu tar en, för ett ännu juligare resultat! Själv ska jag nog vira några varv med linsnöre istället för bandet. Ett alternativ till mossan är ju att linda in plastbunken i gammal tidning eller notpapper. Gammaldags och fint!
För att få den att hålla så länge som möjligt kan det vara smart att då och då spreja den med vatten.

Hur går det då till?

Jo, du behöver
grön mossa
grön sytråd
dekorativt band
plastbunke


Gör så här
Klipp eller riv mossan i avlånga remsor, som monteras mot skålen enligt bild. Surra vanligt sytråd ett par varv så att mossan sitter på plats. Fyll på med mossa inuti skålen. Fäst ett dekorationsband runt om skålen för att ytterligare sätta mossan på plats och dölja sytråden.

Källa

H&M's Jul

Nu har H&M släppt sin julkollektion, Winter Holiday. I den ingår fyra väldigt olika stilar - Modern Traditional, Frosted White, Sparkling Glamour och Cartoon Cool. Roligt med så mycket blandat, här borde verkligen finnas något för alla!
Här kommer korta beskrivningar av de olika stilarna, tagna från hemsidan:

Modern Traditional
En industriell stil inspirerar i vinterns inredning med patina. Rött och natur förenas på skönt tvättat linne. Vintagetryck och varma trätoner skapar en ombonad men modern känsla.

Frosted White


Skapa vinterns romantiska inredning i frostigt vitt. Skimrande paljetter och blänkande silvertoner framhäver interiören full av magi. Spets förhöjer känslan av vintage.

Sparkling Glamour


I vinter vill vi skapa en stilren inredning inspirerad av party. Mörkt lila nyanser, skarpt svart och skimrande guld skapar kontraster i den glamorösa looken.

Cartoon Cool


Rött, svart och prickigt möts i vinterns lekfulla inredning. Glada retrotryck skapar en skön stämning tillsammans med humoristiska detaljer.Den stil jag tycker bäst om är helt klart Modern Traditional! Eftersom den lite mer lantliga, rustika inredningen verkligen faller mig i smaken, tycker jag att de här bilderna är jättehärliga:


Och här kommer mina favoriter:
Vad blir Årets Julklapp 2011?

Nu är det snart dags!
Idag släpps Årets Julhandelsprognos, och den 15 november kommer Årets Julklapp att utses av Handelns Utredningsinstitut (HUI). Bland oddsbolagen verkar kaffemaskinen vara en stor favorit på 3,50; medan One-piecen är en stark tvåa på 5,00.

Men vad krävs egentligen för att en vara ska kunna bli Årets Julklapp? Jo, det måste fylla minst ett av dessa kriterier:
  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i

Genom åren har följande produkter blivit utsedda till Årets Julklapp:

1988 Bakmaskin 2000 DVD-spelaren
1989 Videokameran 2001 Verktyget
1990 Woken 2002 Kokboken
1991 CD-spelaren 2003 Mössan
1992 TV-spelet 2004 Den platta tv:n
1993 En doft (parfym) 2005 Ett pokerset
1994 Mobiltelefonen 2006 Ljudboken
1995 CD-skivan 2007 GPS-mottagaren
1996 Internetpaketet 2008 En upplevelse
1997 Det elektroniska husdjuret 2009 Spikmattan
1998 Dataspelet 2010 Surfplattan
1999 Boken

Under 2011 ska Nordiska Museet tydligen ha påbörjat en dokumentation av Årets Julklapp genom tiderna. Detta ska bland annat visas upp genom en miniutställning på Nordiska museet i advent, och HUI kommer skänka exemplar av framtida Årets Julklappar till samlingen. Väldigt kul idé, tycker jag. Är det inte spännande när saker och företeelser vi bara tar förgivet i nutid plötsligt blir historia? Hade jag haft möjligheten hade jag gärna gått på utställningen!

Källa 1 och Källa 2

Så vad tror ni nu kan bli Årets Julklapp? Kaffemaskinen känns för mig som ett rätt pålitligt val, kanske lite tråkigt. Även om jag inte tycker särskilt mycket om One-piecen, tycker jag att den känns roligare då den passar in bättre på kriterierna och sticker ut mer. Tänk vad man kommer kunna titta tillbaka (antagligen) om några år när modet ändrats och förfasas. "Nej, hade vi verkligen på oss såna där?!"

Bildkälla 1 och Bildkälla 2