Gör din egen julkrans

Ett roligt, billigt och relativt enkelt julpyssel att göra själv är att tillverka en krans att hänga på dörren (eller var man tycker det passar)!

Gör en klassisk julkrans

Det finns alltid en plats för en julkrans i varje hem. Detta är en klassisk variant som är relativt enkel att göra själv.

Fixa kransen själv i jul. Foto: Åsa Sjöberg

Foto: Åsa Sjöberg

Material

- Pilkvistar eller björkris att binda stommen av
Alternativ: köp en färdig halmstomme i blomsteraffären
- Grön ståltråd på rulle
- Kraftig ståltråd ca 2-3 mm i diameter
- Granris, tallris eller annat vintergrönt material
- Valfritt material att dekorera med
Mina val: pilkvistar, äpplen, små filthjärtan och ett julsnöre
- Sekatör
- Avbitartång till ståltråden

 

Så gör du

1. Börja med att tillverka stommen genom att tvinna ihop björkris eller pilkvistar, lägg riset omlott och fäst ihop med ståltråden. Det kommer att spreta ut kvistar här och där. Dessa kan van tvinna in runt i kransen. Fäst ihop kransen så att den blir stadig. 
2. Klipp granriset i ca 10 cm långa bitar. Det går åt ganska mycket ris. 
3. Fäst fast ståltråden i stommen. Bunta ihop några granriskvistar och lägg på utsidan av stommen, fäst genom att surra fast med ståltråden runt om. Lägg nästa knippe med ris uppe på kransen och fäst med några varv ståltråd. Fortsätt genom att lägga varv efter varv omlott utifrån och in. 
4. När du närmar dig slutet lyft på det första varvet och bind in under det för att få ett snyggt och jämt resultat. Vira ihop kransen genom att fästa ståltråden på kransens baksida. Fäst ordentligt. 
5. Dekorera med valfritt material. Jag har använt äpplen som jag fäst genom att sticka kraftig ståltråd vågrätt genom äpplet och fäst ihop under och sedan stuckit igenom kransen och fäst fast i baksidan. Gruppera gärna materialet för att få ett lugnt intryck. Forma pilkvistarna till runda ringar i olika storlekar och surra ihop. Lägg en och en ovanpå stommen och fäst genom att använda den kraftiga ståltråden. 
6. Välj ett grovt snöre eller ett band att dekorera med. 
7. Häng upp.

Källa

 


Själv tycker jag om att göra en enkel, tjock krans med dekorationer i rött och naturstil. Sambon min är överförtjust i kottar, så man får se upp med att lämna honom ensam under kranstillverkningen om man ska ha något grönt kvar, och inte bara en stor cirkelformad klump kottar. Kan lägga upp bilder när det blir aktuellt att göra årets.
Här är några kransar som faller mig i smaken:

 


Kommentarer
Postat av: Julklapparonline.com

Vill du vara med i listan Sverige bästa bloggare? Läs mer och anmäl dig på http://julklapparonline.com/bloggar-om-jul

2011-11-14 » 19:31:38 URL: http://julklapparonline.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: